Sara Costa Martínez, alumna del Màster en Enginyeria Industrial que imparteix l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de la Universitat Politècnica de València (ETSEI-UPV), ha sigut guardonada per la Societat Nuclear Espanyola (SNE) en la categoria de Millor Treball i Projecte de Fi de Màster 2017, pel seu TFM, realitzat sota el títol Disseny i implementació d'un circuit electrònic en FPGA per al càlcul de la localització de la desintegració doble beta en l'experiment de física de partícules NEXT (Canfranc).

En la seua 43a reunió anual, l'SNE ha ressaltat l'excel·lent nivell dels treballs finalistes, i n'ha valorat especialment la seua rellevància i aplicabilitat, les dificultats inherents a la seua realització i l'exposició pública realitzada dels treballs finalistes, entre els quals especialment ha destacat el de Sara.

Desintegració sense neutrí doble beta

El treball final de màster (TFM) de l'alumna de la UPV ha sigut realitzat en l'entorn de l'experiment NEXT, que té per objecte la desintegració sense neutrí doble beta que es produeix en el xenó quan es desintegra a bari.

Aquest, si s'aconsegueix per un làser que li proporcione l'energia suficient perquè s'excite, emet en desexcitar-se llum a una longitud d'ona concreta, la qual cosa determina, en cas de ser detectada, la presència inequívoca de la desintegració d'interès.

El TFM estableix amb precisió les coordenades x i y de l'esdeveniment, a més de calcular el temps que transcorre des que aquest es produeix fins que es determina la seua localització, i proporciona indicis importants sobre la viabilitat tecnològica del projecte.