El professor de la UPV Hugo Barros da Rocha, premiat per la prestigiosa Societat Americana d'Il·lustradors i Il·lustradores d'Arquitectura

Porto Rooftops és el títol de l'obra del professor de la UPV Hugo Barros da Rocha, que ha sigut premiada (Juror Award) en la 35a edició del concurs Architecture in Perspective, certamen de referència internacional organitzat per la prestigiosa Societat Americana d'Il·lustradores i Il·lustradors d'Arquitectura (ASAI n’és la sigla en anglès), en la categoria de Dibuix d'Observació.

“Aquest premi suposa una gran satisfacció personal i professional, ja que és un dels majors honors en l'àrea de la representació arquitectònica, i al mateix temps és un estímul per a continuar treballant i dibuixant amb la mateixa il·lusió i dedicació”, assegura l'arquitecte portuguès, l'obra premiada del qual s'inclou dins del catàleg que reuneix, a més dels treballs premiats, prop de 90 il·lustracions seleccionades en aquesta edició i que formen part també de l'exposició que estava previst realitzar al Museu de Dibuix Arquitectònic de Berlín, però suspesa, de moment, a causa de la situació actual per la pandèmia.

Hugo Barros da Rocha és arquitecte, dibuixant i professor contractat doctor a l’ETSA, al Departament d'Expressió Gràfica Arquitctònica, i ha sigut distingit amb aquest premi internacional entre centenars de treballs presentats per professionals en diferents categories al voltant del món.

Finalista en els Premis Ken Roberts de l’Institut Americà d’Arquitectes

Però no és l'únic reconeixement que rep des de l'altre costat de l'Atlàntic, ja que, a més, enguany, per quarta vegada, ha sigut finalista en els Premis del prestigiós concurs internacional Ken Roberts organitzat per l'Institut Americà d'Arquitectes (American Institute of Architecs, AIA) des de 1974, que actualment és el certamen de dibuix arquitectònic més antic i important del món.

Barros ha sigut seleccionat en l'apartat Professional Travel Sketch amb el dibuix Old town from Clergues, en el qual recrea les vistes des de l'emblemàtica església i torre dels Clergues, a la seua ciutat natal.

Dibuixar diàriament als carrers, la seua gran passió

Els seus dibuixos naixen de l'observació in situ, a peu de carrer, en els quals cerca reproduir no solament monuments o paisatges urbans, sinó l'essència que els envolta, els seus sons, les olors o el trànsit de la gent. "M'agrada dibuixar als carrers, sobretot representar espais complexos i plasmar no sols les seues característiques físiques, sinó també l'atmosfera que les caracteritza. Per això em vaig unir al moviment Urban Sketchers", assegura el guardonat il·lustrador portuguès, que des del 2010 practica diàriament l'art del dibuix.

“Un dia en classe, em vaig enfadar amb els alumnes i els vaig dir: ‘haureu de dibuixar tots els dies’. ‘Això és impossible’, em van contestar. Llavors els vaig dir: ‘perquè a partir d'avui jo dibuixaré tots els dies i pujaré els dibuixos, així veureu que és possible’”. Era la meua manera d'animar-los. Des de llavors jo sí que dibuixe tots els dies, afirma el professor Hugo Barros.

Desenes de dibuixos i esbossos que diàriament, des de fa més de deu anys, comparteix en el seu compte d'Instagram (https://www.instagram.com/yolahugo/link) i en el seu blog (https://hugobrc.wordpress.com), que l’han consagrat com un dels més prestigiosos dibuixants urbans. “Intente representar tot el que visc quan estic dibuixant, totes les sensacions”, assegura l'autor del llibre NYC relatos gráficos, amb el qual el 2017 va guanyar el Premi al Millor Llibre de Viatge Internacional en el certamen de quaderns de viatge Rendez Vous du Carnet de Voyage.

Amb llapis, bolígraf, aquarel·la o altres tècniques i el seu quadern a la mà, no és difícil trobar-lo recorrent llocs emblemàtics de la ciutat de València que l’inspiren, com els carrers i terrats del Cabanyal, segons ell mateix reconeix, i de moltes altres ciutats, per a crear molts dels dibuixos amb els quals ha sigut reconegut amb premis internacionals i que ha exposat a diferents països.

Trajectòria docent i professional

A més del seu treball com a il·lustrador, fa classes, des del 2005, a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, impartint assignatures (en grau i màster) relacionades amb l'expressió gràfica i, sobretot, el dibuix a mà alçada. També ha impartit classes a diversos països com a acadèmic visitant: a la Universitat Nagoya de l’Acadèmia Americana d’Art a Chicago, a la prestigiosa Parsons SCE de Nova York, a la Universitat de Salern i a la Universitat de Roma La Sapienza.

Com a membre de la comunitat Urban Sketchers, també imparteix cursos de Dibuix Urbà en diversos països i, regularment, exposa les seues obres a Europa i als Estats Units. Premiat amb el Coup de Coeur i en el Sketch 4 Freedom Contest (NYC), també és autor del guió il·lustrat (storyboard) de la pel·lícula We the animals (Nosaltres els animals), dirigida per Jeremiah Zagar i premiada en el Festival de Sundance del 2018.

"Continue investigant sobre el dibuix a través dels dibuixos de grans mestres de l'arquitectura, però també a través dels meus dibuixos diaris, provant i aprenent noves tècniques, materials i formes d'expressió; però sobretot aprenc a veure i usar el dibuix com a eina de comunicació universal”, afirma aquest incansable artista del dibuix arquitectònic.